Fråga oss gärna! 0570-194 40 eller info@billigtvvs.se

  •   Bra priser på kända märken
  •   Snabb leverans
  •   150 dagars returrätt

Expansionskärl

Här hittar du högkvalitativa expansionskärl från Somatherm och E.M.S. som är avsedda för slutna värme- och kylsystem, färskvattensystem eller slutna solvärmesystem. Du hittar även passande tillbehör som avtappnings- och ventilsatser. I vårt sortiment har vi samlat prisvärda modeller i det breda storleksspannet 2–1000 liter. Det finns med andra ord något för alla behov.

Antal liter

Dimension

Tryckklass

Varumärke

Visar 82 av 82 produkter

Vad är ett expansionskärl?

Ett expansionskärl är ett slutet värmekärl som används i ett värme- och kylsystem för att fånga upp vattenexpansion. Kärlet är uppbyggt kring ett membran som skiljer vätskan ifrån lufttrycket i kärlet. När trycket ökar i systemet på grund av uppvärmning, fylls kärlet med vätska och spänner ut membranet. Det omvända gäller när trycket sjunker på grund av avkylning. Då pressar membranet ut vätskan och trycket vidhålls. Ett slutet expansionskärl reglerar tryckvariationer vid expandering, medan ett öppet expansionskärl fungerar som en buffert för trycket.

 

Vad gör ett expansionskärl?

Ett slutet expansionskärl används för att balansera tryckförändringar i systemet. Dess uppgift är att ta upp de förändringar som sker i systemvolymen på grund av temperaturvariationer. Kärlet absorberar volymförändringen som skapas när vattnet värms upp. Om trycket skulle bli för högt öppnas en säkerhetsventil.

 

Hur mycket tryck i expansionskärl?

Förtrycket ska justeras så att det motsvarar anläggningens statiska höjd från expansionskärlet till systemets högsta punkt + två meter (0,2 bar). Varje systems förtryck bör justeras och expansionskärlets volym bör även det dimensioneras utifrån systemets specifika krav. Ibland levereras tryckexpansionskärl förtryckta, exempelvis med 1,5 bar.

 

Tåliga materialval

Hos oss hittar du hållbara expansionskärl som är framtagna i robust tryckkärlstål som tål höga arbetstemperaturer. Membranen är tillverkade i syntetiskt gummi. Gummit slits kontinuerligt vid tryckförändringar och vid kontakt med vatten, men det är ett material med mycket hållbara egenskaper som kommer att hålla att många år framöver.

 

Tryggt köp hos BilligtVVS

När du handlar hos oss på BilligtVVS har du alltid 150 dagars returrätt. Det är en extra trygghet att ha med dig vid beställningen. Dessutom går leveranserna undan. Har du några frågor om ett specifikt expansionskärl eller önskar du vägledning innan du bestämmer dig? Då ska du inte tveka att kontakta oss, så hjälper vi dig.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Moms visas:
Produkter
Handla
Information
Trustpilot