Fråga oss gärna! 0570-194 40 eller info@billigtvvs.se

  •   Bra priser på kända märken
  •   Snabb leverans
  •   150 dagars returrätt

PRK-koppling för PEM-rör

Söker du en PRK-koppling för PEM-rör har du kommit alldeles rätt. Här hittar du vårt sortiment av godkända PRK-kopplingar/PEM-kopplingar tillverkade i mässing och plast. Du kan ta del av en storleks- och måttguide längre ner på sidan. Där kan du också läsa mer om hur monteringen går till, när kopplingarna används och vilka material som använts. Hoppas du hittar en mässing- eller plastkoppling till PEM-slang som matchar dina behov.

Läs mer...

Storleksguide

Material

PRK

PRK är en s.k. plaströrskoppling för rörtyperna PEL, PEH och PEM. Kopplingarna har formsprutade tryckskarvar av acetalplast med UV-stabilisator. Detta medför att de är beständiga mot solljus och därmed extra tillförlitliga. Nipplarna är tillverkade i AMETAL (IMI Hydronic Engineerings avzinkningshärdiga legering). Vid underhåll kan de enkelt tas isär och monteras ihop igen. Kopplingen är typgodkänd för tappvatteninstallationer av RISE Certifiering.

När används PRK-kopplingar?

PRK-kopplingar används ofta för att sammankoppla PEM-rör och finns i en mängd olika dimensioner och utföranden. Kopplingen används både vid permanenta installationer (exempelvis vid vattenförsörjning till bostadshus) men även vid tillfälliga lösningar såsom sommarvatten till växthus samt olika typer av bevattning och liknande ändamål. Kopplingen är enkel att demontera och gör det smidigt att förlänga ett befintligt PEM-rör, växla mellan olika dimensioner av rör, eller att med hjälp av t-kors bygga ut ett befintligt system.

En PRK-koppling kan användas både över och under jord.

Att tänka på vid montering

När du monterar en PRK-koppling måste rören kapas vinkelrätt och helst med rörsax. Ta bort eventuella grader innan montering. Alla gängor är rörgänga och nipplarna kan således användas som rördel.

OBS! Till PEM-rör PN 6,3 och PE 80/100-rör ska kompensationshylsa användas.

Rörkopplingar finns i olika storlekar och måttenheter

OBS! T.ex. R25 är inte detsamma som 25mm.

Millimeter (mm) används oftast för att beskriva en koppling som passar på ett rör av en viss dimension. Exempel på rörkopplingar som använder mm-mått är löddelar, pushfit, pressdelar och klämringskopplingar.

Rörgänga används för att beskriva storleken på gängan på en rörkoppling. Rörgänga förkortats ofta med tum ("), R-gänga eller G-gänga. Förr var tum det absolut vanligaste måttet på en rörgänga och är till viss del det även idag men R- och G-gänga har blivit en allt vanligare benämning på senare år. Exempel på rörkopplingar med rörgänga är PRK-koppling, rördelar i mässing och aducerade delar.

Nedan ser du en tabell över olika rörgängor och dess mått.

G       R      Inv mm       Utv mm      Tum

⅛       6      9 mm          10 mm        ⅛”

¼       8      12 mm        13 mm        ¼”

⅜       10    15 mm        17 mm        ⅜”

½       15    19 mm        21 mm        ½”

¾       20    24 mm        26 mm        ¾”

1        25    30 mm        33 mm        1”

1 ¼    32    39 mm        42 mm        1 ¼”

1 ½    40    45 mm        48 mm        1 ½”

2        50    57 mm        60 mm        2”

R: Rörgänga

Inv mm: Invändigt mått på gängan

Utv mm: Utvändigt mått på gängan

Tum: Gammalt mått

G: Ny beteckning på gammal tum för att standarden ska vara densamma i Europa

Vägledning kring en PRK-koppling/PEM-koppling

Hos oss kan du köpa en PRK- och PEM-koppling i olika former (skarv, vinkel och T-rör) beroende på vad du är ute efter. Söker du fler varianter/dimensioner eller undrar du något om produkterna ovan? Då är du välkommen att kontakta oss, så vägleder vi dig rätt. Välkommen med din förfrågan!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Moms visas:
Produkter
Handla
Information
Trustpilot