Fråga oss gärna! 0570-194 40 eller info@billigtvvs.se

  •   Bra priser på kända märken
  •   Snabb leverans
  •   150 dagars returrätt

PRK-koppling för PEM-rör

Söker du en PRK-koppling för PEM-rör har du kommit rätt. Här hittar du vårt sortiment av PRK-kopplingar tillverkade i mässing. Du kan ta del av en storleks- och måttguide längre ner på sidan. Där kan du även läsa mer om hur du monterar en PRK-koppling. Du kan även kolla in vårt utbud av PRK-koppling i plast.

Läs mer...

Storleksguide

Varumärke

Material

PRK

PRK är en s.k. plaströrskoppling för rörtyperna PEL, PEH och PEM. Kopplingarna har formsprutade tryckskarvar av acetalplast med UV-stabilisator. Detta medför att de är beständiga mot solljus och därmed extra tillförlitliga. Nipplarna är tillverkade i AMETAL (IMI Hydronic Engineerings avzinkningshärdiga legering). Vid underhåll kan PRK enkelt tas isär och monteras ihop igen. Kopplingen är typgodkänd för tappvatteninstallationer av RISE Certifiering.

När används PRK-kopplingar?

PRK-kopplingar används ofta för att sammankoppla PEM-rör och finns i en mängd olika dimensioner och utföranden. Kopplingen används både vid permanenta installationer (exempelvis vid vattenförsörjning till bostadshus) men även vid tillfälliga lösningar såsom sommarvatten till växthus samt olika typer av bevattning och liknande ändamål. Kopplingen är enkel att demontera, om så önskas. Att använda PRK-kopplingar gör det smidigt att förlänga ett befintligt PEM-rör, växla mellan olika dimensioner av rör, eller att med hjälp av t-kors bygga ut ett befintligt system.

En PRK-koppling kan användas både över och under jord.

Montering av PRK-koppling

När du monterrar en PRK-koppling måste rören kapas vinkelrätt och helst med rörsax. Ta bort eventuella grader innan montering. Alla gängor är rörgänga och nipplarna kan således användas som rördel.

OBS! Till PEM-rör PN 6,3 och PE 80/100-rör ska kompensationshylsa användas.

PEM-koppling

Är du på jakt efter PEM-koppling är chansen stor att du hittar vad du söker hos oss. Vi har PEM-kopplingar i olika former (skarv, vinkel och T-rör) beroende på vad du är ute efter. Självklart är kopplingarna av högsta kvalitet och de används för lösningar där det finns höga säkerhetskrav. Du monterar kopplingarna med hjälp av handkraft.

 

Rörkopplingar finns i olika storlekar och måttenheter

OBS! T.ex. R25 är inte detsamma som 25mm.

Millimeter (mm) används oftast för att beskriva en koppling som passar på ett rör av en viss dimension. Exempel på rörkopplingar som använder mm-mått är löddelar, pushfit, pressdelar och klämringskopplingar.

Rörgänga används för att beskriva storleken på gängan på en rörkoppling. Rörgänga förkortats ofta med tum ("), R-gänga eller G-gänga. Förr var tum det absolut vanligaste måttet på en rörgänga och är till viss del det även idag men R- och G-gänga har blivit en allt vanligare benämning på senare år. Exempel på rörkopplingar med rörgänga är PRK-koppling, rördelar i mässing och aducerade delar.

Nedan ser du en tabell över olika rörgängor och dess mått.

G       R      Inv mm       Utv mm      Tum

⅛       6      9 mm          10 mm        ⅛”

¼       8      12 mm        13 mm        ¼”

⅜       10    15 mm        17 mm        ⅜”

½       15    19 mm        21 mm        ½”

¾       20    24 mm        26 mm        ¾”

1        25    30 mm        33 mm        1”

1 ¼    32    39 mm        42 mm        1 ¼”

1 ½    40    45 mm        48 mm        1 ½”

2        50    57 mm        60 mm        2”

R: Rörgänga

Inv mm: Invändigt mått på gängan

Utv mm: Utvändigt mått på gängan

Tum: Gammalt mått

G: Ny beteckning på gammal tum för att standarden ska vara densamma i Europa

 

Har du frågor om en PEM-koppling eller PRK-koppling?

Har du några frågor som rör en PEM-koppling eller PRK-koppling i vårt sortiment? Då är du välkommen att kontakta oss, så vägleder vi dig rätt. Det gäller även om du letar efter en dimension du inte hittar i vårt utbud. Välkommen med din förfrågan!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Moms visas:
Produkter
Handla
Information
Trustpilot