Fråga oss gärna! 0570-19440 eller info@billigtvvs.se

  •   Bra priser på kända märken
  •   Snabb leverans
  •   150 dagars returrätt

PRK-kopplingar för PEM-rör

Här hittar du vårt sortiment av PRK-kopplingar för PEM-rör samt en länk till våra PEM-kopplingar i plast. Du kan ta del av en storleks- och måttguide längst ner på sidan. Där kan du även läsa mer om hur du monterar en PRK-koppling. Vi har delat in produkterna i två underkategorier för att du lättare ska hitta det du söker:

PRK PEM-kopplingar

PRK

PRK är en s.k. plaströrskoppling för rörtyperna PEL, PEH och PEM. Kopplingarna har formsprutade tryckskarvar av acetalplast med UV-stabilisator. Detta medför att de är beständiga mot solljus och därmed extra tillförlitliga. Nipplar är tillverkade i AMETAL (IMI Hydronic Engineerings avzinkningshärdiga legering). Vid underhåll kan PRK enkelt tas isär och monteras ihop igen. Kopplingen är typgodkänd för tappvatteninstallationer av RISE Certifiering.

När används PRK-kopplingar?

PRK-kopplingar används ofta för att sammankoppla PEM-rör och finns i en mängd olika dimensioner och utföranden. Kopplingen används både vid permanenta installationer (t.ex. vattenförsörjning till bostadshus) men även vid tillfälliga lösningar såsom sommarvatten till växthus samt olika typer av bevattning och liknande ändamål. Kopplingen är enkel att demontera, om så önskas. Att använda PRK-kopplingar gör det smidigt att förlänga ett befintligt PEM-rör, växla mellan olika dimensioner av rör, eller att med hjälp av t-kors bygga ut ett befintligt system.

PRK-kopplingen kan användas både över och under jord.

Montering av PRK-koppling

Vid inkoppling måste rören kapas vinkelrätt och helst med rörsax. Ta bort eventuella grader innan montering. Alla gängor är rörgänga och nipplarna kan således användas som rördel.

OBS! Till PEM-rör PN 6,3 och PE 80/100-rör ska kompensationshylsa användas.

 

Rörkopplingar finns i olika storlekar och måttenheter

OBS! T.ex. R25 är inte detsamma som 25mm.

Millimeter (mm) används oftast för att beskriva en koppling som passar på ett rör av en viss dimension. Exempel på rörkopplingar som använder mm-mått är löddelar, pushfit, pressdelar och klämringskopplingar.

Rörgänga används för att beskriva storleken på gängan på en rörkoppling. Rörgänga förkortats ofta med tum ("), R-gänga eller G-gänga. Förr var tum det absolut vanligaste måttet på en rörgänga och är till viss del det även idag men R- och G-gänga har blivit en allt vanligare benämning på senare år. Exempel på rörkopplingar med rörgänga är rördelar i mässing, prk-kopplingar och aducerade delar.

Nedan ser du en tabell över olika rörgängor och dess mått.

G       R      Inv mm       Utv mm      Tum

⅛       6      9 mm          10 mm        ⅛”

¼       8      12 mm        13 mm        ¼”

⅜       10    15 mm        17 mm        ⅜”

½       15    19 mm        21 mm        ½”

¾       20    24 mm        26 mm        ¾”

1        25    30 mm        33 mm        1”

1 ¼    32    39 mm        42 mm        1 ¼”

1 ½    40    45 mm        48 mm        1 ½”

2        50    57 mm        60 mm        2”

R: Rörgänga

Inv mm: Invändigt mått på gängan

Utv mm: Utvändigt mått på gängan

Tum: Gammalt mått

G: Ny beteckning på gammal tum för att standarden ska vara densamma i Europa

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Moms visas:
Produkter
Handla
Information
Trustpilot