Fråga oss gärna! 0570-194 40 eller info@billigtvvs.se

 •   Bra priser på kända märken
 •   Snabb leverans
 •   150 dagars returrätt

Markränna

Effektiv avrinning med markränna

En markränna fungerar som en avgränsning mellan marksten och gräs och är en viktig del av ett avrinningssystem för gångar, uppfarter, stenytor och andra hårdgjorda ytor i trädgården. Dessa rännor kan transportera stora mängder vatten samtidigt som de är lätta att hålla rena från smuts. En välplacerad markränna förhindrar vattensamlingar på uteplaner och garageinfarter och kan även ta hand om spillvatten från poolen.

För villor, garage och offentliga platser

Markrännan är en avlång lådformad uppfångare som vanligtvis är tillverkad i plast, stål eller polymerbetong. De finns flera längder och kan enkelt kopplas ihop för att få en önskad längd. De har också ett galler, vanligtvis i galvaniserat stål, eller plåt som enkelt kan tas bort för rengöring. Markrännan är oftast dold under underlaget och kan enkelt fånga upp stora mängder vatten från en större yta.

För att lägga en markränna mellan marksten, krävs en bädd av betong på runt 10 centimeter och de behöver grävas väl ned. För att fungera effektivt måste de monteras med en lutning, och en minsta lutning på 5 mm per meter är rekommenderat. Det går också att koppla markrännan till en stenkista eller dagvattenledning, men det är viktigt att kontakta kommunen innan installationen sker eftersom olika krav kan finnas på vad som händer med dagvattnet. Om montering sker mot en dagvattenledning, är det alltid bra att installera sandfång och lövnät.

 

Tio tips för dig som skall installera en markränna

 1. Planera och mät ut var markrännan ska placeras. Den ska placeras vid den lägsta punkten på ytan för optimal avrinning.

 2. Välj rätt typ av markränna som passar dina behov och förutsättningar. De vanligaste materialen är plast, stål och polymerbetong.

 3. Förbered installationen genom att gräva en jämn och plan bädd för rännan och kontrollera att lutningen är rätt.

 4. Koppla markrännan till en stenkista eller en dagvattenledning beroende på din kommunala bestämmelser. Kontakta kommunen för att få information om specifika krav.

 5. Se till att rännan har en lutning på minst 5 mm per meter för optimal avrinning.

 6. Installera sandfång och lövnät för att förhindra igensättning av rännan.

 7. Placera rännan i en bädd av betong som är cirka 10 cm djup.

 8. Gräv ned rännan i bädden och se till att gallret ligger under omgivande material.

 9. Lägg på ett spaltgaller ovanpå rännan. Detta galler kan lätt tas bort för rengöring.

 10. Underhåll rännan regelbundet genom att ta bort smuts och löv från gallret och spola igenom rännan med vatten vid behov.

 

Lycka till! Har du fler frågor är du välkommen att kontakta oss på info@bevisab.se eller 0570-194 40

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Moms visas:
Produkter
Handla
Information
Trustpilot