Fråga oss gärna! 0570-194 40 eller info@billigtvvs.se

  •   Bra priser på kända märken
  •   Snabb leverans
  •   150 dagars returrätt

Vattenburen golvvärme - Pris

När du går i tankarna att installera vattenburen golvvärme i ditt hus vill du såklart veta vad totalkostnaden kommer landa på för arbete och material. En generell kostnad för vattenburen golvvärme är alltid lite vansklig att ge, men i detta inlägg ska vi försöka bena ut hur mycket de olika produkterna du behöver kostar. Arbetskostnaden är extra klurig att sätta en siffra på, då den beror på husets förutsättningar samt hur mycket av arbetet du gör på egen hand.

 

Kostnad för vattenburen golvvärme

 

Då arbetskostnaden kan variera kraftigt är det enklare att presentera en kostnad för vattenburen golvvärme som endast tar hänsyn till materialet. Huset som vi tagit som ett exempel är en normalstor enplansvilla på 130m2.

 

Golvvärme i spårade spånskivor

 

En av de vanligaste varianterna av vattenburen golvvärme är spårade spånskivor som kan läggas direkt på bjälklaget (max c/c 600mm). I spånskivornas spår lägger man sedan aluminiumplåtar och efter detta så trycker man fast golvvärmeslangen i plåtarna. Räkna med att det går åt 1st spånskiva, 3, 6st aluminiumplåtar och 5 meter 17 mm golvvärmeslang per m2 golvyta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förutom spånskivor, plåtar och slang så behövs det ett antal andra produkter. Det behövs en golvvärmefördelare som varje slinga ansluts till. Antalet slingor avgörs av hur många rum ditt hus har samt hur stora de olika rummen är. Vid golvvärme i spårade spånskivor används 17 mm golvvärmeslang vilket innebär att en slinga klarar av att värma ett rum på maximalt 16m2. Är rummet större än så måste man dela upp det på flera slingor.

 

Golvvärmefördelare och fördelarskåp m.m.

I vårt fall har huset 6 rum som klarar sig på en slinga vardera samt 2 rum som behöver 2st slingor. Totalt antal slingor blir alltså 10st. Således behövs alltså en golvvärmefördelare för 10st slingor. Varje slinga behöver 2st kopplingar för att ansluta den i fördelaren (totalt 20st kopplingar).

Det är även bra att ha rörböjningsstöd som gör att golvvärmeslangen får rätt vinkel upp mot fördelaren. 2st rörböjningsstöd till varje slinga, alltså totalt 20st.

Fördelaren bör förses med en bypass vars uppgift är att tillåta att ett litet flöde cirkulerar genom fördelaren även om alla slingor är stängda. Detta gör att slitaget på cirkulationspumpen i systemet minimeras, men även att det hela tiden finns varmt vatten i framledningen när en rumstermostat kallar på värme så att en golvvärmeslinga öppnas.

Förutom bypass så rekommenderar vi ett set med kulventiler. För att underlätta monteringen så ingår det ett par unionkopplingar tillsammans med kulventilerna. De här kulventilerna är praktiska då de även har en inbyggd termometer som gör att du enkelt kan se temperaturen på tilloppet till fördelaren samt returen.

 

Justera temperaturen med en rumstermostat

För att få bästa komfort, minska energiförbrukningen samt enkelt kunna styra golvvärmen bör golvvärmesystemet kompletteras med rumstermostater som känner av temperaturen i varje rum och skickar en signal till en mottagarenhet (kopplingsbox) som i sin tur talar om för ställdonet (monteras på varje ventil på fördelaren) om den ska öppna eller stänga golvvärmeslingan.

Vi har valt ett trådlöst system i denna kalkyl. Fördelen med ett trådlöst system är att det är enkelt att placera/flytta rumstermostaterna dit man önskar utan att behöva dra en signalkabel. Förutom detta kan även detta trådlösa system styras via en app i din smartphone vilket är praktiskt om du vill kunna ha koll på eller ändra temperaturen i ditt hem även om du inte är på plats.

 

Fördelarskåp

Golvvärmefördelaren monteras med fördel i ett golvvärmeskåp. Skåpet skall vara godkänt enligt standarden säkert vatten.

 

Räkna ut pris för vattenburen golvvärme

Här får du en överblick över alla kostnader på produktnivå. Priserna nedan är alltså materialkostnad för spårade spånskivor till huset i vårt exempel (130m2 fördelat på 10st rum).

• 130st spårade spånskivor 35490 kr

Golvvärmeslang 8694 kr

• 468st golvvärmeplåtar 19188 kr

Golvvärmefördelare för 10st slingor = 4070 kr

Rörkopplingar 20st = 680 kr

Kulventil med termometer 1 set = 649kr

By-pass 1st = 595kr

Rörböjningsstöd 20st = 400 kr

Rumstermostat 8st = 7000 kr

Kopplingsbox 1st = 2866 kr

Ställdon 10st = 2650 kr

Vinterlim för limning av spånskivor 14L = 1691 kr

Spånskiveskruv ca: 975 kr

• 2st Frässtål och 1st fräsmall för fräsning av vändningar i spånskivorna 1350 kr

 

Så mycket blev materialkostnaden

Kostnaden för materialet blev 86298 kr inkl. moms (frakt tillkommer). Vad arbetskostnaden blir för att installera materialet beror på hur mycket av arbetet som du har tänkt utföra själv. Har du några frågor kring produkterna i vår sammanställning är du välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Moms visas:
Produkter
Handla
Information
Trustpilot