Fråga oss gärna! 0570-19440 eller info@billigtvvs.se

  •   Bra priser på kända märken
  •   Snabb leverans
  •   150 dagars returrätt

Kostnad för vattenburen golvvärme?

När man går i tankarna att installera vattenburen golvvärme i sitt hus så dyker ganska snart frågan upp om hur mycket totalkostnaden blir för arbete och material. Arbetskostnaden är svår att ge ett exakt pris på då det beror på ditt hus förutsättningar samt hur mycket av arbetet som du väljer att utföra själv. Vi kommer därför i detta blogginlägg att fokusera på materialkostnaden. Huset som vi tagit som ett exempel är en normalstor enplansvilla på 130m².

Golvvärme i spårade spånskivor

Golvvärme i spårade spånskivor

En av de vanligaste varianterna av vattenburen golvvärme är spårade spånskivor som kan läggas direkt på bjälklaget (max c/c 600mm). I spånskivornas spår lägger man sedan aluminiumplåtar och efter detta så trycker man fast golvvärmeslangen i plåtarna. Räkna med att det går åt 1st spånskiva, 3,6st aluminiumplåtar och 5 meter 17 mm golvvärmeslang per m² golvyta.

Golvvärme

Förutom spånskivor, plåtar och slang så behövs det ett antal andra produkter. Det behövs en golvvärmefördelare som varje slinga ansluts till. Antalet slingor avgörs av hur många rum ditt hus har samt hur stora de olika rummen är. Vid golvvärme i spårade spånskivor används 17 mm golvvärmeslang vilket innebär att en slinga klarar av att värma ett rum på maximalt 16m². Är rummet större än så måste man dela upp det på flera slingor.

Golvvärmefördelare och fördelarskåp m.m.

I vårt fall har huset 6 rum som klarar sig på en slinga vardera samt 2 rum som behöver 2st slingor. Totalt antal slingor blir alltså 10st. Således behövs alltså en golvvärmefördelare för 10 st slingor. Varje slinga behöver 2st kopplingar för att ansluta den i fördelaren (totalt 20st kopplingar). Det är även bra att ha rörböjningsstöd som gör att golvvärmeslangen får rätt vinkel upp mot fördelaren. 2st rörböjningstöd till varje slinga, alltså totalt 20st.

Fördelaren bör även förses med en bypass vars uppgift är att tillåta att ett litet flöde cirkulerar genom fördelaren även om alla slingor är stängda. Detta gör att slitaget på cirkulationspumpen i systemet minimeras, men även att det hela tiden finns varmt vatten i framledningen när en rumstermostat kallar på värme så att en golvvärmeslinga öppnas.

Förutom bypass så rekommenderar vi ett set med unionkopplingar som monteras direkt på fördelaren så att du får en lekande mutter för att underlätta monteringen av kulventilerna. Ett set med kulventiler är också något som vi rekommenderar. De här kulventilerna är praktiska då de även har en inbyggd termometer som gör att du enkelt kan se temperaturen på tilloppet till fördelaren samt returen.

För att få bästa komfort, minska energiförbrukningen samt enkelt kunna styra golvvärmen bör golvvärmesystemet kompletteras med rumstermostater som känner av temperaturen i varje rum och skickar en signal till en mottagarenhet (kopplingsbox) som i sin tur talar om för ställdonet ( monteras på varje ventil på fördelaren) om den ska öppna eller stänga golvvärmeslingan. Vi har valt ett trådlöst system i denna kalkyl. Fördelen med ett trådlöst system är att det är enkelt att placera/flytta rumstermostaterna dit man önskar utan att behöva dra en signalkabel. Förutom detta kan även detta trådlösa system styras via en app i din smartphone vilket är praktiskt om du vill kunna ha koll på eller ändra temperaturen i ditt hem även om du inte är på plats. 

Golvvärmefördelaren monteras med fördel i ett golvvärmeskåp. Skåpet skall vara godkänt enligt standarden säkert vatten.


Materialkostnad för golvvärme i spårade spånskivor till huset i vårt exempel (130m² fördelat på 10st rum) :


130st spårade spånskivor 22100kr
Golvvärmeslang 6480kr
468st golvvärmeplåtar 14040kr
Golvvärmefördelare för 10st slingor 4070kr
Rörkopplingar 20st 680kr
Unionkoppling 1set 101kr
Kulventil med termometer 1set 649kr
By-pass 1st 466kr
Rörböjningsstöd 20st 400kr
Rumstermostat 8st 5880kr
Kopplingsbox 1st 2435kr
Smartbox för appstyrning 1st 1145kr
Ställdon 10st 2650kr
Vinterlim för limning av spånskivor 14L 1691kr
Spånskiveskruv ca: 975kr
2st Frässtål och 1st fräsmall för frasning av vändningar i spånskivorna 1350kr


Total kostand för material: 65112kr inkl moms. (Frakt tillkommer)
Vad arbetskostnaden blir för att installera materialet beror på hur mycket av arbetet som du är tänkt att utföra själv.


 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Moms visas:
Produkter
Handla
Information
Trustpilot